De kracht van keuzes

De kracht van keuzes

Al wandelend raak ik met mensen uit mijn netwerk aan de praat. Dat levert bijzondere verhalen en verrassende inzichten op. Graag deel ik ze met jullie in de reeks Walk the Talk.

Het lijkt wel alsof in onze hypermoderne, snelle westerse wereld alles mogelijk is en binnen handbereik. En we kúnnen niet alleen van alles; we willen en moeten het ook. Van onszelf. Want die eigen zaak die je altijd wilde beginnen, die is toch prima te combineren met je gezinsleven, al je vrienden, je sportclubs en die opleiding die er eerder nooit van was gekomen? Er is zoveel te kiezen… En als je veel dingen leuk vindt dan heb je met een uitdaging te dealen. Want een dag telt maar 24 uur.

Het goede nieuws: het maakt tegenwoordig niet meer uit waar je vandaan komt. Wat telt is wat je kan. Leuk, maar wat te kiezen als alles kan?! En je alles leuk vindt? Handig is dan te weten wat jij zelf wilt. Maar zeg nou zelf: hoe vaak maak jij heel bewust keuzes vanuit je eigen talenten, drijfveren en verlangens? Dit thema komt regelmatig aan bod tijdens coachgesprekken die ik voer. Ik was benieuwd hoe andere coaches hiernaar kijken en ging op zoek naar het antwoord bij DeKeuzeCoach (dekeuzecoach.eu) en HR-manager Nicole Meijer. Volgens Nicole is bewuste keuzes maken juist belangrijker dan ooit. Tijdens een wandeling door natuurgebied De Maashorst in Nistelrode ging ik erover met haar in gesprek.

De kracht van keuzes

Meijer: “Ik geloof in de kracht van keuzes. Het betekent dat jijzelf de regie voert over jouw leven en loopbaan. Jíj bepaalt in plaats van dat je je laat meevoeren door anderen. Ik zeg altijd: krachtige keuzes maak je zelf!” Nicole’s enthousiasme en overtuiging verrassen me aangenaam. En ik ben het met haar eens, maar reageer toch kritisch. Want in werkelijkheid lopen dingen toch vaak anders en heb je niet overal zelf invloed op. Ze vervolgt: “Natuurlijk heb je niet alles in de hand, er gebeurt van alles om je heen, zowel privé als zakelijk: Maar jij bent wel diegene die zelf bepaalt hoe je omgaat met die veranderingen en welke stappen jij gaat zetten. Daar zijn bewuste keuzes voor nodig, keuzes die bij je passen. Kiezen betekent dat je jouw eigen pad volgt.”

Nu sta ik er bij mijn familie en vrienden om bekend dat ik ontzettend veel leuk vind en me altijd met veel energie in nieuwe avonturen stort. Vaak lijken die beslissingen meer te zijn ingegeven door spontane ideeën of impulsen en zijn ze niet gebaseerd op een overwogen, bewuste keuze. Ik vraag me nu hardop af of dat dan wel de goede keuzes zijn. Nicole vraagt me: “Geven ze energie? Als het antwoord ‘ja’ is dan maak je een prima keuze. Wat je niet wilt is krampachtig vasthouden aan iets wat geen energie geeft of waar je niet blij van wordt.“

Verandering versus bestemming

Nicole gaat verder: ”Om de keuzes te kunnen maken die bij je passen, is het van belang je bewust te worden van wat voor jou echt belangrijk is. Wat zijn jouw waarden? Maak ruimte voor jezelf. Vergis je niet: veel mensen doen de dingen die ze doen voor vele jaren achtereen omdat ze denken dat het moet of dat het van hen wordt verwacht. Mijn tip is je te richten op wat je uiteindelijk wilt bereiken. Natuurlijk, een keuze leidt logischerwijs tot een verandering: een ander huis, een echtscheiding, een nieuwe baan. Focus je niet op die verandering, maar op de bestemming.”

Onze wandeling loopt ten einde. Ik vond het een fijn gesprek, van coach tot coach. Het inzicht dat ik meeneem? Waar mijn bestemming ook ligt, ik ontdek het graag in de ruimte en energie van de natuur!