Train je gelukscompetenties in je werk

Train je gelukscompetenties in je werk

Al wandelend raak ik met mensen uit mijn netwerk aan de praat. Dat levert bijzondere verhalen en verrassende inzichten op. Graag deel ik ze met jullie in de reeks Walk the Talk.

Of ik nu als coach of als HR adviseur in gesprek ga met mensen; werkgeluk is een thema dat altijd speelt. Werk maakt immers een groot deel van ons leven uit. En of het nu betaald of onbetaald werk is, mensen willen betekenis toevoegen aan hun functioneren in het werk. Waarde toevoegen door doelgericht bezig te zijn, in welke context dan ook. Het geeft een gelukkig en tevreden gevoel.

Meerdere malen ontmoette ik Veronique Kilian. Werkgelukdeskundige en opleider tot werkgelukdeskundige (trainjegelukscompetenties.nl). Ik ging wandelend in gesprek met deze gepassioneerde organisatieveranderaar, die in haar vrije tijd aan Martial Arts, Kundalini Yoga en Healing Tao doet.

Maak er een feestje van!

“Je kan betere keuzes maken door te weten wat je geluk geeft”, vertelt Veronique. In haar boek ‘Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!’ beschrijft ze hoe je de beste versie van jezelf wordt. “Dat zorgt voor aligment. Je talent in je werk als zinvol ervaren en daarmee in één lijn staan met je persoonlijke missie”, aldus Veronique.

Tijdens mijn coachgesprekken laat ik coachees doorleven dat stress automatische reacties oproept. Er gaat een overlevingsmechanisme in werking als je woede of angst ervaart. Fight-Flight-Freeze: je vecht, vlucht of bevriest. Veronique besteedt hier ook aandacht aan in haar coachgesprekken. Ze vertelt dat geluk een goed tegengif voor stress is; dat je alerter bent, analytischer en sneller creatieve oplossingen bedenkt. Veronique vervolgt: “Je hebt meer bewustzijn en minder stress als je je gelukkig voelt. Het begint bij het inzetten van een positieve emotie, zoals trots of dankbaarheid. Maak er een feestje van. Als je jezelf getraind hebt om positieve emoties op te roepen, kan je van je emotie een stemming maken. Zo ontwikkel je een geluksbestemming. Daarna vermeerder je het geluksbewustzijn samen met anderen, waardoor een collectieve kracht ontstaat die zichzelf (binnen jouw organisatie) vermeerdert.” Veronique ontwikkelde voor deze stappen het Feel-Fly-Flourish-model.

Weet wat je leervraag is

Er is en wordt veel gezegd en geschreven over werkgeluk. Één devies is om alléén maar taken uit te voeren die je leuk vindt en je energie geven. Maar ja, er zullen altijd minder leuke klussen te doen zijn. En ik ben van mening dat juist het minder uitdagende werk je het contrast geeft dat nodig is om je goed te kunnen realiseren wat je blij maakt in je werk. Veronique: “Minder leuke taken horen er ook gewoon bij. Weet waarvoor je iets doet, wat je wilt leren en waarin je jezelf wilt verbeteren. Als je weet hoe je je wilt ontwikkelen, kun je je prestaties verbeteren en geniet je van ieder succes, groot of klein. Als je de talenten inzet waar je blij van wordt bij minder leuke taken, kun je het aangename met het nuttige verenigen.”

De wandeling loopt ten einde en ik reflecteer op wat er is besproken. Wat heeft het gesprek me geleerd? Dat ik toch maar eens aan die vervelende klus begin waar ik als een berg tegenop zie; mijn creativiteit zal me dichter bij mijn werkgeluk brengen. Wat ik daarna ga doen? Mijn geluksbewustzijn delen met anderen!